top of page

Nästa år, då jävlar!

I hushållet där jag bor har vi en svart griffeltavla på väggen i köket. På nyårsafton skrev jag med stora bokstäver NÄSTA ÅR, DÅ JÄVLAR! och 2024 bredvid. Sju och en halv vecka senare suddade jag ut fyran och la till en femma. Året var redan kört. Det hade redan börjat rätt jävligt på olika plan men den fjärde februari nådde jag det som jag hoppas var eländespeaken. En isfläck i skogen och hundradelar senare vred jag mig i grymma plågor. Jag kände och hörde hur fotleden brast. Tack och lov var min sambo med och kunde guida sjukvårdspersonal ut i skogen där jag låg och frös på den jävla isfläcken, vilket slutade med att en nära tvåmeters hundragubbe på minst lika många pannor muskler lyfte upp mig på ryggen och forcerade oss genom träd, stockar och stenar på väg till ambulansen.


Nio dagars vila med en gipsad fot i högläge och en operation med gips i sex veckor till blev domen för att jag för en millisekunde tappade fotfästet. Nu ligger jag här och knaprar morfin och kör in sprutor i min mage i väntan på de där härliga tiderna som Hammarby Fotboll lovat. Ja, inte fan är dessa tider nu. Bajens herrar torskar och torskar och precis som 2023 är det damerna som bistår med tröst. Att åka på en fotledsfraktur som egenföretagare/frilans är också en ekonomisk härdsmälta. Att tvingas tacka nej eller inte kunna ta jobb pga skada bränner i plånboken.

Nåja, nog med självömkan, nu surrar vi annat.


 

Sammanfattning av cup-premiären och herrfotbollen just nu (andra får göra längre analyser, jag försöker bara ha tålamod med allt nytt och lägga energi på det jag kan påverka):

Tack till Jan Stenmarck för inspiration.

 

Ibland frågar folk: Vad händer med föreningen Gröna Linjen när filmen och boken är släppta? Tidigare har jag inte ägnat det så mycket tankeverksamhet, men nu räknar vi kallt med dubbla släpp i höst och då är det också hög tid att börja tänka på hur vi går vidare. Jag har en idé som jag tänker pitcha för våra medlemmar på vårt årsmöte i vår, men jag tänker att jag redan nu delar med mig av grundtänket (och tar gärna emot era tankar på andreas@mammutkultur.se).


Jag ser föreningen som nån slags hybrid mellan Bajen, söder om Slussen och samhället. Det är inom områdena lokalförankring, gemenskap, grönvitt kulturskapande och samhällsstöd jag ser vår framtid. En dröm jag har är att kunna skapa ett kulturstöd likt det vi delade ut i samband med vår julmarknad men på mer löpande basis. Grönvita kulturskapare ska kunna komma till oss och säga ”vi vill göra det här, kan ni hjälpa oss?”. Jag tänker alltså ett löpande kulturstöd, där vi delar ut pengar till projekt som känns relevanta, och plockar själva in finansiering för detta genom merchförsäljning och (i synnerhet) genom att få in fler Patreons, vilket är det överlägset bästa sättet att skapa ekonomisk hållbarhet över tid. Tanken är såklart att alla pengar som inte täcker våra egna utgifter ska återinvesteras.


Jag ser också att vi fortsätter dela ut vårt stipendium till någon som gör en viktig samhällsinsats i vårt område, verkar i lokala frågor (linje 19 är grön, Skärmarbrink borde heta Hammarby osv) och även kan fortsätta skapa egna grejer när vi har möjlighet (t ex bowlingturnering, resor, men även egna kreativa projekt). Men allt ovan blir ett beslut för närvarande medlemmar på årsmötet att ta. Vill du själv bli aktiv medlem i vår förening kan du alltid slänga iväg ett mejl till gronalinjen@mammutkultur.se


Tycker du detta låter som en bra fortsättning för Gröna Linjen?

  • Ja

  • Nej

  • Osäker



En annan sak jag hoppas på är att vi och Supportrarnas Matchprogram ska kunna ha ett ännu tätare samarbete. Nyligen lämnade vi vår kontorsplats på Bastugatan och blev sambos i deras högkvarter på Brännkyrkagatan. På alla sätt en drömflytt och jag blev väldigt glad när SMP ringde och frågade om vi ville flytta in. Nu sitter jag och bokredaktör Jesper Tillberg tillsammans, vilket underlättar vårt arbete, och dessutom delar vi utrymme med matchprogrammets Magnus Hagström och Per Cornell, vilket gör att vi kan ge varandra feedback. Dessutom ett nöje att få göra sitt vanliga kontorsarbete i frilansdjungeln tillsammans med detta gäng.


 


Ni har väl inte missat vår tävling Premiärtishan, där våra Instaföljare fick rösta fram en vinnare utifrån en rad olika bidrag? Segrade i ganska stor stil gjorde detta galet snygga motiv, designat av Maja Karlsson Hjorth. På bilden sitter vår logga uppe på bröstet, men det kan hända att vi flyttar den för att inte stjäla glans från motivet (det beror lite på hur det påverkar tryckkostnaden). Hursomhelst har vi öppnat för förköp av tishan. Förköpet stänger den sista februari så vill du vara säker på att få tag på en köper du en här! Vi har satt ett lite högre pris än vanligt då vi kommer att satsa på en tisha med ännu kvalitet än vanligt. Vinnaren beslutade att all vinst för tröjan går till damtifogruppens imponerande arbete.


 

På tal om tröjdesign. En synnerligen het potatis i sociala medier är klubbens officiella merch. Hammarby är en klubb som haft en exceptionellt brant utvecklingskurva. Må hända syns det inte på planen ännu, men det görs ett imponerande arbete på alla plan på kansliet. Det känns som alla vitala delar står inför ett paradigmskifte. Både inom sport och marknad händer det mycket och Hammarbys tidigare sorgebarn kommunikation inkasserar idag, enligt mig, snudd på ett toppbetyg. I det stora är jag superimponerad och stolt över vår klubbs arbete, men, och detta är i mina ögon ett gigantiskt men, den officiella merchen har gjort en en diametralt motsatt resa. Från rätt låga nivåer till totala bottennivåer och när när man trodde att botten definitivt var nådd (Gummi-Tarzan!) dök denna upp i flödet:



En tveklös all-time-low i en redan stenhård konkurrens. Hur kunde den nå hela vägen från designbord, via fabrik till att flaggas upp i Hammarby Fotbolls flaggskepp-butik på Intersport Skrapan? Är det en kombinerad Leksandsflagga? Är det en HifDif-flagga? Är det en hyllning till en blå linje 19? Tack och lov ska den vara bortplockad nu. UPPDATERING EFTER PUBLICERING: Fick information om att flaggan inte ens kommer från Bajen utan är en egen Intersportprodukt(!), vilket nästan gör det ännu mer problematiskt att de tar fram grejer på eget bevåg. Tydligen verkar den inte ha sålts, utan använts som skyltmaterial. Jag tror och hoppas att Bajen satt ner foten. Men det förändrar ju ingenting med tanke på den merch som faktiskt släppts. Tydligen köper folk all möjlig skit, men enligt min åsikt ska inte Hammarby Fotboll släppa merch med starka försäljningssiffror som huvudmål. Det är såklart viktigt att det går runt, men merch ska vara identitetsbyggande. Det ska ha en historisk och lokal förankring. Den ska berätta om vad klubben är och vill vara. Den är på många sätt vårt ansikte utåt då den bärs av våra fans. Personligen tycker jag merchen är jätteviktig, då den på många sätt färgar våra läktare och gator. Vill klubben verkligen att det ska se ut så här på våra läktare (jag är relativt säker på att svaret är nej och att klubben gett folk utan kunskap om Bajen allt för mycket makt)?



Vad ger du Hammarbys officiella merch för betyg?

  • 🍺

  • 🍺🍺

  • 🍺🍺🍺


 

Snart är det dags för den demokratiska höjdpunkten Hammarby Fotbolls årsmöte och för tredje året i rad har jag varit med och skrivit under en motion. Denna tillsammans med Oskar Torefeldt Björk (initiativtagare till det hela) och Arvid Gustavsson. De två tidigare har gått igenom, återstår att se hur det går för denna. Motionen rör matchställens utformning (en riktig vattendelare i Bajenland).


Bifalls föreliggande förslag till beslut?

  • Ja

  • Nej


 

Till sist en sammanfattning av Gröna Linjens 2023: • Under försommaren avslutades filminspelningen av dokumentärfilmen Gröna Linjen. Materialet har under hösten och vintern bearbetats hos vår klippare Jakob Åsell och vi när stora förhoppningar om en premiär under hösten 2024. Samtidigt har bokredaktör Jesper Tillberg kommit en bra bit på vägen med det projektet och vi räknar med att boksläppet görs samtidigt som filmen har premiär. • Vi skänkte totalt 80 325 kronor. Pengarna gick till vårt Bajen-kulturstöd (46 700), stipendium (17 084), Bajen Fans Colombia (15 000) och som stöd till en hemlös (säsongskort och ekonomiskt stöd, totalt 7 007 kronor). Vi skänkte även ett större antal solhattar till dem som åkte med Bajen Fans buss till bortamötet med Twente. Mycket av detta var möjligt tack vare att Bajenpartiet valde att skänka överskottet från Biraloppet till oss. Trots det blev ett litet minusresultat i ekonomin 2023, men det beror framförallt på att vi fyllt på med mycket merch under året. Fortsätt gärna att stötta oss genom att köpa våra prylar i shoppen eller på 69:ans (Götgatan 69). Allt överskott vi får går (om inte annat anges) i nuläget till bokarbetet (filmen har vi redan täckt genom stöd från Svenska Filminstitutet). Intäkter vi inte har behov av återinvesteras i andra grönvita projekt. Vi vill väldigt gärna kunna fortsätta dela ut Bajen-kulturstöd, vårt stipendium och andra stöd. Om du tycker att vi gör ett bra jobb och vill att vi ska kunna fortsätta är det bästa sättet att stötta oss är genom att bli Patreon!


• Vi fixade en egen buss till damernas guldmatch i Norrköping där föreningen täckte halva slutnotan för att kunna hålla priset nere och bjöd även med folk som inte själva hade råd (buss och matchbiljett).


• Vi släppte tillsammans med Gröna Linjen Bryggeri vår egen bira Bira Bira Bira. Detta firade vi med bowlingturneringen Gröna Linjen Open i november.


• I december var det för tredje året i rad dags för Jul med Gröna Linjen på Twang. Detta år med prisutdelning av vårt stipendium och vårt Bajen-kulturstöd, med en rad tunga prisutdelare. Läs mer om det här.








715 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page